Aktualności

03 czerwca 2020 21:54 | Aktualności

Pyszny miodek

Kolejne spotkanie w Kole pszczelarskim. Na początku kwietnia dokonaliśmy pierwszego przeglądu rodzin pszczelich w celu oszacowania ich kondycji po zimie. Stan był zadowalający, zapasy obfite. Czekliśmy na moment kiedy moglibyśmy wystawić nadstawki. Idealnym dniem okazał się 25 kwietnia. Następnie sprawdzaliśmy ilość nanoszonego miodu i po miesiącu - 27 maja stwierdziliśmy, że nadstawki są pełne dojrzałego miodu, postanowiliśmy go "wykraść". W każdym ulu wymieniliśmy ramki na puste, aby przygotować miejsce do nanoszenia kolejnych zapasów. Udaliśmy się do aneksu kuchennego grupy I (opiekunem koła jest wychowawca grupy Lesław Bułczyński) i tam dokonaliśmy pozykania miodu. Przy pomocy odpowiednich urządzeń, takich, jak: widelec do odsklepiania, miodarka do kręcenia, sita do zatrzymania drobinek wosku oraz odstojnika odwirowywaliśmy miód. Proces ten mogli obserwować zainteresowani wychowankowie przebywający w internacie. Po kilku dniach przelaliśmy miód do słoików, aby podczas śniadania można było się raczyć jego smakiem.

Przeczytano: 278 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia:

ePodreczniki.pl - Baw się i ucz:)